Pouw Vervoer voegt buschauffeurs uit Oekraïne aan het personeelsbestand toe. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zet Pouw Vervoer zich in voor het vervoer van vluchtelingen vanaf de grens Oekraïne/Polen naar Nederland.

Dit doen wij samen met onze eigen chauffeurs en een grote pool vrijwillige hulprijders. Pouw Vervoer staat middenin de maatschappij en wij zijn ons bewust van onze bevoorrechte positie waardoor wij mensen kunnen helpen die dat écht nodig hebben.

Johan Pouw, Vlodimir, Katya HlovaVrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne rijden door heel Europa, maar komen in de problemen wanneer zij hun inkomen kwijtraken door de oorlog. Zij stranden in het buitenland en kunnen in sommige gevallen niet terug naar huis. Niet terug naar hun familie. Niet terug naar hun vaderland. De situatie voor hen was schrijnend. Samen met onze nieuwe collega Kateryna Hlova heeft Pouw Vervoer vandaag de eerste Oekraïense chauffeur aangenomen als buschauffeur. Kateryna Hlova is een Oekraïense studente. Zij heeft ons als vrijwilliger geholpen aan de grens van Oekraïne met Polen met het vertalen van Engels naar Oekraïens en Pools. Ook onderhield zij tijdens een aantal van onze reizen contact met lokale overheden en de politie. Hierna is zij naar Nederland gereisd, waar wij haar met open armen hebben ontvangen. Wij begeleiden haar met huisvesting, medische zorg, het aanvragen van een BSN-nummer en overheidszaken. Kateryna heeft het erg naar haar zin bij Pouw Vervoer en past heel goed binnen ons team.

Ook de Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hebben begeleiding nodig, want het stopt niet bij het aanbieden van een contract. Zo zijn alle benodigde documenten vertaald in het Oekraïens; werk- en veiligheidsinstructies, arbeidsovereenkomsten en handboeken en zelfs de cao. Zo richtten wij ons bedrijf binnen enkele weken in voor de komst van de Oekraïense chauffeurs. Niet elke chauffeur heeft Code 95 voor het busvervoer. Zonder deze Code 95 mag je niet de weg op. Wij spelen een proactieve rol in het proces tot het behalen van Code 95 voor de bus. Vandaag was het zover; na weken voorbereiding, voorlichting aan de chauffeurs en het regelen van documenten en huisvesting kon Volodymyr Budnik zijn arbeidsovereenkomst bij ons komen tekenen.

Ik ben ontzettend trots op ons team. Dat wij hier nu Oekraïense chauffeurs aan toe mogen voegen is tegelijkertijd bijzonder als bizar. Wij doen ons uiterste best om te helpen waar wij kunnen. Het is intensief om deze mensen te begeleiden, maar een baan en een gegarandeerd inkomen biedt hen een mooi perspectief en daar doen wij het voor. Zij kunnen bij Pouw Vervoer blijven zolang als nodig.” ,,De huisvesting is nog wat sober en daar zoek ik nog sponsors voor in de vorm van een ander keukenblok, wat voor op de slaapkamer en inrichting van het woongedeelte. Dan maken we het nog meer een ‘thuis’ voor hen.”

Inschrijven nieuwsbrief